Door Natalie Hoogeveen

3 Jaar geleden zag ik op facebook langskomen dat Sandra mc Ewen een workshop cloisonné zou komen geven in de studio van Magda Sa in Porto (Portugal). Ik volg Sandra al een tijdje, maar naar Amerika afreizen was dan weer net iets te ver, dus ik greep deze kans gelijk aan.

Heerlijk tussen het gewone werk door even een workation break, een week alleen maar geconcentreerd bezig zijn met emaille.

Aangekomen in Porto , begint op Maandag de 5 daagse workshop week.

Ik vind mijn weg naar de studio van Magda die enigszins verstopt ligt, maar eenmaal binnen ontvangen Magda en Sandra me heel vriendelijk in de goed uitgeruste studio.

Het is niet persé een super moderne studio maar alles is aanwezig , de groep bestaat uit 10 personen waaronder deelnemers uit Noorwegen, Franrijk, Israël, Engeland, Hongarije en nog 2 mannen uit Nederland.

We beginnen de eerste dag met het doorlopen van je ontwerpen, en Sandra laat ons zien hoe we fijn zilver aan elkaar moet fusen om de champlevé basis te maken zonder dat er soldeer aan te pas komt.

We zagen 2 delen uit fijn zilver plaat van 1 mm dik, we schuren deze en smeren het daarna in met een verdund copper acetate om het oppervlakte sneller en beter aan elkaar te laten hechten.

Met de brander smelten maken we het fijnzilver vanaf de onderzijde zo heet dat het oppervlakte smelt en de 2 lagen aan elkaar fusen. Dit is uiteraard een dunne lijn tussen precies goed of te ver gesmolten en je opnieuw moet beginnen.

Voor mijn ontwerpen heb ik verder geen basis nodig die gefused is, omdat ik voor de cloissoné ga op een plaat die ik later in een zetting zet.

Ik heb 3 ontwerpen gemaakt , en met de hoop dat ze alle 3 mooi worden want als ik terug kom moet ik gelijk door naar Sieraad art Fair, en het zou mooi zijn als ik de sieraden daar tentoon kan stellen.

Project 1- de japanse bloesem.

  • Het cloissoné draad wat we gebruiken is 0.1 mm dik en 0.9 mm hoog.
  • De basis maak iets bol, en bedek de achterkant met contra emaille.
  • Daarna bedek ik de voorzijde met silver flux Soyer 3 en gaat de oven in op ong 760 graden, vervolgens buig ik de cloissonne draden en plak deze tijdelijk op een dubbelzijdig stukje tape. Vervolgens begin ik met de eerste draden op de flux te lijmen met blue stick.
  • In meerdere etappes gaat mijn werkstuk de oven in, en als alles draden vast zitten kan ik beginnen met het vullen.
  • Ik kies voor een opaliserende witte achtergrond S101, 2 tinten bruin G760c/L42, en 2 tinten roze SL-5/G703a, als laatste laag doe ik over het geheel overcoat N4.
  • Omdat opaal kleuren altijd lastig zijn moet ik deze niet als eerste doen omdat hij anders te vaak en te heet de wordt, ook roze is een lastige kleur, dus ik begin met de takken in het bruin.
  • Na 2 lagen bruin kan ik ook beginnen aan de roze en opaal, de kunst is vooral dunne laagjes om de kleuren mooi helder te houden.
  • Na 3 a 4 lagen van elke kleur is alles mooi gevuld en kan ik het oppervlakte gaan slijpen en als laatste nog glans branden.

Project 2- vogelhoofd

  • Ik maak de basis ovaal uit fijn zilver en maak deze ook iets bol.
  • Eerst emailleer ik de achterzijde weer met contra emaille, en daarna de eerste laag zilver flux.
  • Om een wat levendiger effect te creëren maken we zilverfolie met een print erin, deze print maken we door het door de wals te halen tussen papier met een messing plaat met daarop een patroon.
  • We gebruiken wat blue stick om de folie te laten plakken op de flux zodat hij er in de oven niet direct afvliegt. De plaat gaat de oven in zodat de folie vast gebrand wordt op de flux.
  • Vervolgens gaat er nog een laag flux over de folie en daarna kan ik de cloissonne draden weer inbranden op de flux.
  • Ik gebruik de kleuren voor de achtergrond N93 dark grey/N91 middle grey/N88 light grey, en voor de vogel N46 light green/H55 green/H65 dark blue/H133 ultramarine/L69 light blue

Project 3- oranje/ geel blad

Voor deze vorm is het bol maken iets ingewikkelder maar naar meerdere keren uitgloeien lukt het eindelijk de vorm naar wens te krijgen.

Ik bewerk de ondergrond met een freesje om een blad nerf effect te creeren.

Daarna doorloop dezelfde stappen als de andere ontwerpen.

Ik kies er nog voor om kleine platgewalsde fijn gouden bolletjes in te branden in het emaille voor een beetje gouden touch omdat de steen die eronder komt ook in goud gezet gaat worden.

De gebruikte kleuren voor deze hanger zijn N191 yellow/S30/N23/G 760c

Emaille workshop van Sandra mc Ewen in Porto