Afgelopen zaterdag hadden we weer een doe-dag. We hebben van Dorine van Ravensberg de techniek geleerd die zij gebruikt om gezichten te maken door middel van emaille strooien. Doorgaans is voor mij een portret maken schilderen, met verf of met schilder emaille. Deze keer verliep het heel anders.
Als voorbereiding moest elk van de elf deelnemers een foto van een gezicht meenemen, in viervoud, en een scherpe schaar. We zijn begonnen, na het aanbrengen van de contra emaille, met een laag fondant. Daarna, de contour van ons portret uitgeknipt en als sjabloon gebruikt om eromheen het achtergrondkleur(en) te strooien. Natuurlijk, steeds tussendoor gebrand. Vervolgens werd het haar aangebracht, opnieuw door van de rest van het gezicht (met wat ruimte eromheen) een sjabloon te maken, en na branden is de rest van het gezicht gestrooid en gebrand. Als laatst kwamen de details: voorzichtig de wenkbrauwen, en delen van de ogen, neus, mond uitgeknipt, en gestrooid. Dorine liep de hele tijd rond, keek naar wat iedereen deed en gaf steeds advies en aanwijzingen. Ze had bijvoorbeeld goede tips over het sjabloneren van alleen delen van de ogen, neus en mond, bedoeld eigenlijk alleen om hun juiste plaats aan te geven. We konden het daarna desgewenst wat bijwerken met wat natte emaille met een penseeltje. Aan het einde had ieder van ons een portret.
De werkruimte was echt luxe. Een groot atelier in Scholen in de Kunst aan het Eemplein in Amersfoort. Het was een grote, hoge, lichte ruimte, met twee grote emailleerovens, en het assortiment emailles en gereedschap van de vereniging.
Volgens mij was iedereen na afloop zeer tevreden met het nieuwe techniek en nieuwe inzichten, en ook met het resulterend portret. En niet te vergeten: de gezellige ontspannen sfeer waarin de dag was verlopen.
Maar dit was nog niet alles. Rond vier uur zijn we nog naar het atelier van Jan de Valk gegaan. Hij heeft gedemonstreerd hoe hij met sjablonen werkt, en hoe hij emaille met een open vlam brandt. Ik vond het werkelijk heel interessant te zien hoe hetzelfde emaillepoeder een lichtere of donkerdere kleur kan krijgen, met meer diepte. Verder heeft Jan ons nog heel veel vertelt over hoe hij werkt, en nuttige tips gegeven; allemaal te veel om hier te herhalen.
Kortom: een heel leerzame en prettige dag, waarvoor dank aan Dorine en Jan. Tot de volgende doe-dag!