Testresultaten Gele Transparante Emailles

Op onze vraag naar testresultaten met gele transparante emailles van diverse soorten kreeg de redaktie een reaktie, waarvoor natuurlijk onze hartelijke dank. De tekst van deze reaktie luidt: ‘Op zoek naar een mooie gele transparant heb ik de volgende proeven gedaan. Ik werk met verschillende emaillesoorten door elkaar en over elkaar omdat ik alle emailles gebruik die ik te pakken krijg. Daarom zijn ook mijn proeven een ratjetoe, maar misschien heeft iemand er wat aan. Ondergronden: van Thompson flux 2030 en wit 1010 (foundation). Ook probeerde ik fondant van het Keramisch Instituut Haarlem. Hier sprong de meeste gele transparant die ik had vanaf, dus heb ik de ondergrond gerepareerd en er zilverfolie overheen geplakt. Zo heb ik de gele transparanten dus op 3 verschillende onderlagen gezet: 2030, 1010 en zilverfolie Gebruikte transparanten:

Materiaal Resultaat
Cristallerie St Paul no. 17 Op T.2030 werd het tamelijk donker geel. Wel mooi maar een beetje okerachtig van kleur. Op zilverfolie: prachtig helder goudgeel Op wit 1010: een heel tere kleur die ik erg mooi vond.
Degussa 1183 Op T.2030 een mooie heldergele tint. Op zilverfolie: heldergeel dat echter een heel klein beetje naar groen neigt. Op wit 1010: de groene tint krijgt de overhand. Wie lentegroen zoekt is hier goed mee uit.
Thompson Soft 2215 Op T.2030 een hele mooie kleur geel maar neigend naar licht oker. (Wel veel lichter dan Cristallerie S.P. no 17). Op zilverfolie: Het wordt een vreemde okerachtige kleur. Aanmerkelijk donkerder dan op T.2030. Op wit 1010: prachtig zachtgeel.
Thompson chartreuse 2220 Op T. 2030: een heel klein beetje groenig. Op zilverfolie: uitermate groenig. Op wit 1010: nog meer groenig.

Uiteindelijk heb ik gekozen voor een ondergrond van T. 1010 en een toplaag van T.soft 2215, wat een perfekte combinatie was voor mijn doel.

Ellen Goldman