Begin van dit jaar werd ik gebeld door de directrice van de koningin Beatrix school in de Meern met de vraag of ik een kunstwerk voor hun nieuwe schoolgebouw wilde maken.
De architecten van de school dachten aan 42 tegels van keramiek waar tekeningen op moesten komen van de kinderen uit groep 6 tm 8, maar de directrice had ooit geëmailleerd en daar had ze zo’n goeie herinnering aan dat ze graag geëmailleerde tegels met de kinderen wilden maken en ook zo dat de kinderen het hele emailleer proces konden meemaken.

Na het nodige overleg is er besloten dat er 42 tegels van 10 x 32 cm zouden worden geëmailleerd in verschillende kleuren blauw en wit, er is voor de scrafitto techniek gekozen, deze tegels zullen later dit jaar in een buitenmuur op het speelplein worden gemonteerd. Iedereen ging aan het werk , ik met het bestellen en organiseren van het materiaal en de school met de kinderen die ontwerpen hebben gemaakt op de mannier die we allemaal vast kennen het formaat van de tegels werden uitgeknipt en er werd met wasco op gekleurd daarna ging er verf over waarna er tekeningen van bloemen en insecten in werden gekrast.

Op 1,3 en 4 juni zijn we aan de slag gegaan, van de leraren kamer hebben we een atelier gemaakt waar ik een van de ovens van de VNE voor kon gebruiken, mijn vriendin bood aan om me te helpen deze dagen en hier heb ik dankbaar gebruik van gemaakt, want het was een hele klus. We hebben op staal gewerkt met industrie emaille. In totaal hebben 107 leerlingen in groepjes aan de tegels gewerkt, ik had de tegels al 2 kleuren gegeven zodat de kinderen er nog een kleur overheen moesten zetten , deze laag moesten ze drogen en dan met saté prikkers de tekeningen aanbrengen waardoor de onderliggende kleuren weer boven kwamen. Het branden van het werk was echt het hoogte punt en de verbazing wanneer het uit de oven kwam erg groot, hele andere kleuren die dan toch weer veranderde naar de bedoelde kleur. Iedereen is zeer tevreden over het resultaat, nu is het wachten op de opening van de school in december waar het werk dan te zien is.

Ik heb met plezier aan deze opdracht gewerkt en ben blij dat er weer eens emaille in de openbaren ruimte te zien is voor de architecten was het echt iets nieuws.
Annemarie Timmer