Over Mij

Petra Punt-Rensema (1962) woont en werkt als edelsmid in Zaandam. In haar woonhuis heeft zij een eigen atelier gecreëerd waarin zij hoofdzakelijk gouden en zilveren sieraden vervaardigt. Vaak wordt daarbij gebruik gemaakt van emaillen elementen.

Petra is relatief laat begonnen als professioneel edelsmid. Zo’n 7 jaar geleden kreeg zij de kans om zich om te scholen naar een lang gekoesterd creatief beroep. Zij was werkzaam in het onderwijs o.a. als leerkracht en later intern begeleidster. Van jongs af aan had zij belangstelling voor sieraden en experimenteerde in de jaren zeventig al met emailleren. Een droom om van je liefhebberij je beroep te maken kon werkelijkheid worden.

Op de academie voor Edelsmeden van Ben Helden in Zeist volgde zij de opleiding “edelsmeden/goudsmeden.” Om breder actief te kunnen zijn werden na de opleiding nog verschillende workshops en aanvullende cursussen gevolgd. Zelf heeft ze het gevoel, vermoedelijk door de late start van haar huidige vak, wat haast te hebben met het verzamelen van meer kennis en vaardigheden. Om meer uit emaillen te halen volgde zij o.a. workshops bij Christine van der Lee, die attendeerde Petra ook op de mogelijkheden van de VNE.

Bij de VNE hoopt zij, middels de uiteenlopende specialisaties van de leden, nog meer kennis te vergaren.” Gewoon door als het ware even over hun schouders mee te kijken.”

Met name heeft zij veel bewondering voor het werk, de graveerkunst, van Jacqueline Jimmink waar ze zeker een workshop van zal bijwonen. Gecharmeerd is ze van de stijl Jugendstil/Art Deco en de sieraden zoals die zijn vormgegeven door Russische kunstenaar Ilgiz Fazulzyanov. Dit is dan ook vaak terug te vinden op door haar geëmailleerde en vervaardigde sieraden waaronder mantelringen. In de toekomst hoopt ze nog eens naar een  centraal in Nederland gelegen boerderijtje te verhuizen. Waar ze dan vanuit een ruim atelier, met een grotere oven dan die ze nu heeft, haar sieraden aan de man/vrouw kan brengen.

Galerij