Verslag Masterclass VNE dd 12 maart 2022

Georganiseerd door Hoi-Shan Mak , Christine van der Ree en Mariet Lohman.

We wilden jonge kunstenaars met het medium emaille kennis laten maken. Hen inspireren om het medium in hun eigen kunst te gebruiken. Te laten kennismaken, maar ook uit te nodigen tot een stapje meer.

Deze dag was door ons goed voorbereid, we zijn er in november al mee begonnen en hebben tussendoor regelmatig contact gehad. Gesproken met elkaar over wat te doen, waarom, voor wie en hoe. Dat gaf ons al een sterke verbinding.

Met een flyer die onder andere via social media verspreid was zijn de deelnemers geworven. De meesten vonden ons via Instagram, bleek bij navraag.

Er waren 9 deelnemers, helaas had een persoon zich afgemeld wegens Corona.
De deelnemers -allemaal vrouw- waren studenten van het Minerva in Groningen, lerarenopleiding in Tilburg, de Nieuwe Academie in Utrecht, HKU Utrecht, Aki Enschede, kunstacademie Arnhem en zelfs een Deense Kunstacademie.

Ze waren erg leergierig en hebben hard gewerkt, de hele dag. Bij binnenkomst werd er gelijk met belangstelling in de boeken over emailleren gekeken.

Hoi-Shan had een map gemaakt met informatie over emailleren, het dagprogramma en de flyer van de VNE, een opschrijfboekje en potlood en pen. Na een kort voorstelrondje legde Hoi-Shan uit dat de kunstacademies tegenwoordig voornamelijk “conceptueel” werken en dat het ambacht wat naar de achtergrond is verdwenen. Vandaar dat wij als VNE deze dag hebben georganiseerd, om kennis te maken met dit mooie vak.

De presentatie op een scherm op het Kunstplein werd aandachtig bekeken. Dit was een overzicht in vogelvlucht over de oorsprong en historie van emaille, hedendaagse kunstenaars en diverse technieken. Dat het een wereldwijd beoefende kunstvorm is werd ook goed duidelijk.
Ook het arbeidsintensieve van emailleren werd benoemd. (kastje van Hoi-Shan)

Christine gaf een uitleg over het materiaal emaille aan de hand van originele Schauer en Tairnbacher kleurkaarten, gedrukte kleurkaarten en dat je nu eigenlijk alles via internet op je beeldscherm kan vinden. Aan de hand van voorbeelden van eenvoudige beginners-werkjes werden de verschillende technieken en mogelijkheden met emaille getoond en besproken.
In de vitrine voor het lokaal was ook emaille-werk te bewonderen.

De opdracht werd aangeboden en iedereen ging aan de slag met het schoonmaken van het koperplaatje. Contra-emaille opstrooien en branden lukte net voor het einde van de ochtend.

Natuurlijk hebben we ook gezorgd voor de innerlijke mens met een lekkere lunch- verzorgd door Mariet- die we in de docentenlounge hebben genuttigd. Want: niet eten op de werkplek!!
In de aangrenzende lokalen was muziek te horen want er was ook een “blazersdag” bij Scholen in de Kunst.

In de middag zijn we verder gegaan met het emailleren, werken in de sgrafitto-techniek.
In eerste instantie met alleen fondant, zodat je kan ervaren wat de koperoxide met de kleur doet.
Iedereen gaf er zijn eigen draai aan en er werden vragen gesteld, dingen opgeschreven, bij elkaar gekeken en dingen uitgeprobeerd. Er was een goede energie in het lokaal. Opvallend waren de vragen over technieken, zoals effecten van temperatuur of duur van het branden. De deelnemers waren duidelijk gewend om op ontdekking te gaan en na te denken over mogelijkheden.

Mariet had nog wat eigen werk meegenomen en gepresenteerd als “wat er allemaal fout kan gaan”. Want emailleren is niet gemakkelijk, er zijn een hoop valkuilen en fouten die je kan maken.

Voor we het doorhadden was de middag al weer voorbij en moesten we gaan opruimen. We hebben het werk allemaal neergelegd en besproken. Volgens ons was het een heel geslaagde dag. We hebben in elk geval wat “gezaaid”. Onze indruk is dat zeker een paar mensen door zullen gaan met hun verkenning om emaille te gebruiken.

Christine van der Ree, maart 2022.

MasterClass 2022