Over Mij

Mijn naam is Ingrid Irene van der Meer-Groen in ’t Woud.
Gedurende ruim 11 jaar woonde ik in Houston, USA. Ik volgde daar van 2002 t/m 2011 diverse opleidingen Zilversmeden en Emailleren aan de Glassell School of Arts (onderdeel van het Museum of Fine Art Houston) en deed tevens mee aan verschillende workshops op het gebied van zilversmeden en emailleren (o.a. Linda Darty, auteur van The Art of Enameling). Met onze vergevorderde emailleklas deden we ook veel aan toepassingen van experimentele emaille technieken.
Ik ben actief lid van de Houston Metal Art Guild en doe regelmatig mee aan gejureerde shows in de Verenigde Staten. Ook werd er werk van mij gepubliceerd in de media. Een overzicht kunt u vinden op mijn website http://www.DoubleEyeDesign.com. Ook was ik in de USA lid van de Houston Enamel Society en de Houston Gem and Mineral Society.

Weer terug in Nederland werd ik lid van de Vereniging van Nederlandse Emailleurs en zette mijn studio opnieuw op in mijn huidige woonplaats, Wouwse Plantage. Daar ben ik vaak te vinden om zilversmeedwerk en emaillewerk te ontwerpen en te maken. Dit is ook de plek waar ik emaille workshops geef en hoop de door mij opgedane kennis te delen met anderen. Het is belangrijk dat ervaringen en technieken overgedragen kunnen worden. Ik denk dat er (in Europa) te weinig aandacht is voor de kunstvorm ‘emailleren’ en zet mij graag in om hier meer bekendheid aan te geven. Regelmatig komen we met een aantal andere emailleurs bij elkaar en wisselen kennis uit. Ook met oud collega’s in de USA onderhoud ik nog erg vaak contacten en ga af en toe op visite om elkaar op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkelingen op het gebied van emailleren.
ARTIST STATEMENT

Dutch
Het maken van kunst heeft altijd een deel uitgemaakt van mijn leven. De eerste 40 jaar van mijn leven was creativiteit wel altijd belangrijk, maar naarmate de jaren vorderden, had ik steeds meer het gevoel dat ik iets met mijn creativiteit moest doen. Een verhuizing naar de Verenigde Staten zorgde ervoor dat ik de tijd had om mijn creativiteit een plaats te geven. Gedurende ruim 11 jaar volgde ik daar diverse edelsmeed- en emailleer opleidingen aan de Glassell School of Arts (onderdeel van het Museum of Fine Arts) in Houston, Texas.
Het maken van driedimensionale objecten geeft me een ruimtelijk gevoel van vrijheid. Door middel van edelstenen en emaille breng ik meer kleur aan in mijn kunst. Ik werk voornamelijk met koper en zilver maar ook het gebruik van goud, plastic, hout, messing en glas zijn mij niet vreemd. Vaak ontstaan mijn ontwerpen in mijn dromen. Ook vormen van schaduwen, gebouwen en natuurlijke objecten geven mij vaak een ‘zetje’ om een bepaald ontwerp te maken. Mijn leven moet kleurrijk zijn, dus ik gebruik vaak frisse kleuren in mijn ontwerpen. Mijn ontwerpen zijn gemaakt om speciaal geslepen stenen die groter zijn dan b.v. diamanten. Bovendien vind ik dat een sieraad gezien mag worden. Het voegt iets toe aan de schoonheid van de drager.
De meeste van mijn ontwerpen zijn modern gestileerd, maar ook voel ik mij aangetrokken tot de Art Deco en Art Nouveau stijl.
Vol overgave breng ik mijn opgedane kennis m.b.t. edelsmeden en emailleren over op andere geïnteresseerden.
Ik heb het gevoel dat mijn creativiteit een 6e zintuig is waaraan ik niet kan ontkomen. Ik hou van de gedachte dat zelfs als ik er niet meer ben, mijn kunstwerken en sieraden nog lang mee zullen gaan en door generaties gekoesterd zullen worden.

English
Making art has always been a part of my life. For the first 40 years it kind of ‘simmered’ and with the years it became more clear that I had to create art to feel good. Global circumstances gave me the opportunity to develop my unconscious need to create. The main part of my art education took place in the USA while living there for almost 12 years.
Creating three-dimensional objects with metal give me the freedom to express myself. I use one-of-a-kind stones and different colors of metal as well as vitreous enamels to add color to my work. I mostly work with silver and copper but I’m also interested in working with other materials like gold, brass, wood, glass, plastic (take a look at my recycled earrings). Many times my designs originate in my dreams. Always looking at everything that surrounds me, I get my ideas from nature as well as shapes of buildings or shadows on the ground. I like to use bright colors in my work since bright colors represent the way I think about life. I think that if you like a piece of art it is worth showing!
Most of my designs have a contemporary look, but I feel drawn by Art Deco and Art Nouveau as well. I feel that my creativity is my 6th sense that needs attention all the time. Knowing that most art pieces I make will outlast the maker, I like the idea that my art will be still here, when I’m long gone.

Bijzonderheden

Opleiding

Glassell School of Arts, Houston, USA
2002 t/m 2008 – Edelsmeden
2003 t/m 2011 – Emailleren

Specialiteit

Ik ben gespecialiseerd in schilderemaillle, champlevé en cloisonné emaille, maar beoefen ook regelmatig andere technieken zoals b.v. Plique-à-Jour, basse-taille en toepassingen van druktechnieken (screenprinting, stencilling, ciseleren, stamping) op emaille.

Tentoonstellingen

Zie overzicht op
http://www.DoubleEyeDesign.com

Inspiratie

Mijn inspiratie haal ik uit het leven. Mooie vormen van bomen, gebouwen, schaduwen op de grond. Alles wat mijn ogen oppakken en als ‘mooi’ ervaren wordt een nieuwe uitdaging voor een nieuw ontwerp.

Galerij