Zagen van koperplaat op een elektrische figuurzaagmachine

Toen ik begon met emailleren kreeg ik van mijn kinderen een elektrische figuurzaagmachine. De oorspronkelijke blijdschap daarover duurde echter maar kort. Het zagen van de koperplaat met een dikte van 0,8 mm en 1 mm kostte zoveel zaagjes en inspanning dat het zagen met de hand het enige altematief leek te zijn.

Informatie bij leden van de VNE bleek dat te bevestigen: “Gaat niet”, “moeilijk”, “duur aan de zaagjes”, etc. Eén van de adviezen was: het koper met een stukje hout, vlak bij het zaagje, naar beneden drukken. Maar daarvoor heb je 3 handen nodig, 2 om te sturen en 1 om het koper naar beneden te drukken met het houtje.

Toen kreeg ik het idee om het hout en het koper te combineren. Ja hoor, dat ging!

  • Nu plak ik, met dubbelzijdig plakband, triplex met een dikte van 3 à 4 mm, op de koperplaat.
  • De randen goed plakken en ook in de buurt van de zaagsneden plakband aanbrengen.
  • Goed aandrukken. Ik maak daarvoor altijd gebruik van de bankschroef. Mij bevalt plakband: Scotch-Double Face – 12mm x 6,3 m het best. Verkrijgbaar bij de boekhandel. Kost hier € 1.85 per rol.
  • Dan neem ik met carbonpapier de tekening over op het triplex, en vervolgens zagen maar! Nauwelijks nog zaagbreuk en een mooie zaagsnede.
  • Na het zagen van de onderdelen met een stanleymes het koper en triplex scheiden.
  • Niet te lang wachten met het verwijderen van het plakband van het koper!