Het gebruik van separatie emaille (SE-2)

Tijdens mijn experimenten met het emailleren op hoger dan normale temperaturen stuitte ik op het nieuwe SE-2 emaille. Ik kende dit wel van vroeger, uit de tijd van de loodhoudende emailles, maar dat het ook in loodvrije kwaliteit bestond was me ‘even ontgaan’. Het wordt zowel als een grijsachtig, droog poeder verkocht als in een olie-achtige suspensie. Zelf kocht ik de droge vorm.

Het werken met deze SE-2 was voor mij een kleine openbaring. Men brengt de SE-2 aan op een al gebrande ondergrond. Na branding ontstaat, op de plaats waar zich de SE-2 bevindt, een verdieping in de emaillelaag. Door de SE-2 in lijnen naast elkaar te zetten, kun je een zeer gevarieerd oppervlak creëren waarin hoge kleurconcentraties afgewisseld worden door lage kleurconcentraties. Een heel ander resultaat krijg je als je de SE-2 aanbrengt op een ondergrond die uit meerdere lagen bestaat. Bij branding komen dan kleine hoeveelheden van de verschillende kleuren te voorschijn. Bij dit laatste proces kun je allerlei variaties aanbrengen, bijvoorbeeld door te spelen met de diktes van de verschillende lagen, door de temperatuur op te voeren, of bijvoorbeeld door transparante lagen met opake af te wisselen.

Voor diegenen onder ons die graag met emailles experimenteren ligt hier een scala aan mogelijkheden. Het produkt wordt geleverd door de firma Thompson. Ik heb een kleine voorraad in huis dus wie ook wil experimenteren moet maar contact met mij opnemen. Wellicht kunnen we dan op een later tijdstip ervaringen uitwisselen.

Ellen Goldman