GRATIS VNE Doe-dag op zaterdag 8 oktober

met Elly Stembert en Dorine van Ravensberg

Op zaterdag 8 oktober houden wij weer onze jaarlijkse Doe-dag voor alle leden.

Plaats: Het Eemhuis (lokaal 4),  Eemplein 71-75,  3812 EA,  Amersfoort.

Tijd: van 9:00 tot 16:00 uur

Maar als je 9.00 uur niet redt: je kunt ook iets later aanschuiven hoor!

 

Wat gaan we doen? In het kader van het 40-jarig jubileum van de VNE, in 2023, willen wij graag een gezamenlijk kunstwerk maken met bijdragen van al onze leden. Dat hangen wij in museum Elburg op. Op de Doe-dag maken wij daar een begin mee.

Het hoofdthema van de jubileum-expositie is ‘beweging’. Daarom hebben wij een soort kroonluchter bedacht waar wij geëmailleerde koperen plaatjes aan willen hangen. Het zou mooi zijn als wij daar van alle leden één of twee plaatjes aan kunnen hangen. Zowel de kroonluchter zelf als de opgehangen plaatjes zullen al bij het kleinste zuchtje wind bewegen.

Het idee is om geëmailleerde koperen plaatjes aan die kroonluchter te bevestigen in verschillende lengtematen, maar alle in dezelfde breedte, namelijk 5 cm.

Christine snijdt hiervoor alvast koperen plaatjes in de volgende maten:

5x 10 cm 5 x 15 cm 5 x 20 cm

Deze plaatjes zijn tijdens de Doe-dag gratis beschikbaar. Iedere deelnemer kan op één of meer van deze plaatjes kleine kunstwerkjes maken.

Er wordt aan beide zijden een ‘voorstelling’ geëmailleerd, want omdat de plaatjes vrij aan de kroonluchter worden opgehangen is er geen duidelijke voor- of achterkant. Het moet van alle kanten interessant zijn.

De ‘voorstelling’ op de plaatjes  is volkomen naar eigen keuze. Het kan abstract zijn of figuratief, dat maakt niet uit. Je kunt ook verschillende technieken toepassen, bijvoorbeeld cloisonné, of schilderemaille, of je kunt werken met een transfer of met sjablonen. Je kunt natuurlijk ook gewoon de kleuren kiezen die jij zelf mooi vindt.

Op 0,5 cm van bovenkant van het plaatje is een gaatje geboord. Dat is nodig om het plaatje te bevestigen aan de kroonluchter.  Wij zorgen dat er prikkertjes aanwezig zijn om het gaatje open te houden bij het emailleren .

Omdat alle plaatjes ‘los’ (met koper-of visdraad) aan de kroonluchter worden bevestigd kan iedereen na afloop van de tentoonstelling zijn eigen plaatje mee naar huis nemen. Zet daarom jouw naam of initialen op het plaatje.

Op de Doe-dag krijgen de deelnemers de koperen plaatjes gratis, net als het benodigde emaille-materiaal.

Wij zorgen ook voor een eenvoudige lunch, dus je hoeft geen broodtrommeltje mee te nemen.

Elly heeft een aantal plaatjes al aan beide zijden van flux voorzien. Deze zijn vooral bedoeld voor de ouderen onder ons: zij kunnen zich meteen volledig richten op het echte kunstzinnige werk.

Je kunt wellicht tevoren al een ontwerp bedenken, bij het plaatje in de maat die jou het leukst lijkt.

Wij hopen dat jullie dit een leuk idee vinden. Als je maar even kunt, kom dan meedoen op de Doe-dag. Naast het emailleren zelf is er natuurlijk voldoende tijd voor het uitwisselen van gedachten met oudere en jongere leden.

Kun je niet op 8 oktober meedoen, dan kun je ook thuis zo’n plaatje maken (bij voorkeur van 0,8 mm dikte). Hoe meer plaatjes uiteindelijk aan de kroonluchter hangen hoe leuker lijkt mij.   Wij zullen bij de ALV in het voorjaar het resultaat laten zien.

Graag tot ziens op 8 oktober!   Elly en Dorine

Download het inschrijf formulier en stuur het via de E-mail naar voorzitter@emailleren.net

Het Eemhuis(lokaal 4) – Adres:  Eemplein 71-75, Postcode: 3812 EA Plaats:  Amersfoort (van 09:00 tot 16:00h)