Geschreven door Ingrid van de Meer

In het kader van onze jubileumexpositie in Elburg werd ons door het museum gevraagd een aantal workshops te organiseren. Op eerdere dagen had Tini Muller al een paar workshops gegeven. Op 9 februari was het mijn beurt om een ochtend-sessie en een middagsessie te geven. Omdat het vanaf mijn huis was ruim 2 uur rijden is naar Elburg had ik om 6 uur mijn wekker gezet. Gelukkig scheen het zonnetje en was het op zaterdagochtend niet druk op de weg.
De kelder van het museum was bezet, dus werd de zolder van het museum als workshopruimte aangewezen. Dat betekende dat ik met 2 ovens en alle benodigdheden 3 trappen opmoest om de workshop voor te bereiden. Het ‘licht’ in de ruimte was niet super en er was ook geen stromend water, dus moesten er emmers met water uit de kelder komen. De twee ovens werden met verlengsnoeren op 2 verschillende elektriciteitsgroepen aangesloten. Om 10:00 uur was de boel ingericht en meldden de eerste cursisten zich aan voor de eerste workshop. Er bleken veel vrijwilligers uit het museum in mijn groep te zitten.
Omdat de workshop maar 2 uur zou duren, had ik al koper op maat gezaagd en voorgeboord, zodat de cursisten direct met emailleren konden beginnen zonder zich over de voorbereiding van het materiaal druk te hoeven maken. Na mijn eerste uitleg werd er al snel door iedereen een tegenemaille op de werken aangebracht om even aan het emaille-proces te wennen. Op dat moment sloegen de stoppen door en bleek dat we toch op dezelfde groep zaten met de 2 ovens. We zaten dus zonder licht en zonder ovens.  We gingen op zoek naar iemand die het probleem kon oplossen, want het museum was nog gesloten en niemand wist waar de stoppenkast zat. Ondertussen heb ik de boel volgepraat met het vertellen over diverse emaille technieken en konden de deelnemers een kopje koffie drinken. Gelukkig duurde de stroomonderbreking maar 30 minuten, die we later hebben doorgewerkt in mijn lunchpauze. De mensen waren erg enthousiast en sommigen maakten wel 2 werkstukken in de korte 2 uur die we hadden voor deze workshop.
Het resultaat kun je op onderstaande foto zien. Vanwege het slechte licht zijn de foto’s niet al te scherp, waarvoor excuses. Wat me altijd blijft verbazen is dat met dezelfde materialen en dezelfde uitleg er totaal verschillende werkstukken worden gemaakt.
Na een korte pauze kwam ook de middaggroep en opnieuw stortten de deelnemers zich met veel overgave op hun werk. Men vond de tentoonstelling van de VNE erg mooi en met de nieuwverworven kennis van deze workshop kon men zich nog beter een voorstelling maken van de emailletechniek.

Na het opruimen van alle spullen en het weer wegslepen naar mijn auto, kon ik aan de thuisreis beginnen. Om 8 uur ’s avonds was ik weer thuis. Moe, maar met een goed gevoel over de afgelopen dag.