Doe-Dag    door Ingrid van der Meer

Op 13 november organiseerden we dit jaar de Doe-Dag van de VNE.

De Doe-dag werd een aantal jaren in het leven geroepen ter vervanging van een 2e jaarlijkse ledenvergadering.  In het voorjaar komen we bijeen om aan de officiële verenigingseisen te voldoen (meestal ook ’s middags met een leuke werkopdracht) en de najaarsvergadering werd vervangen door een Doe-Dag waar het contact met de andere leden voorop staat maar waarbij we wel  creatief te werk gaan.

Helaas (door Corona?) waren er dit jaar maar 9 deelnemers, wat slechts 7% van de leden is.

De Doe-Dag werd dit jaar verzorgd door Ingrid van der Meer en Dorine van Ravensberg.
Bij binnenkomst in het Eemhuis in Amersfoort werden we allemaal met de QR-code gescand.
Het lokaal was lekker groot, zodat we met deze kleine groep makkelijk 1.5 meter uit elkaar konden gaan zitten. Verder hadden de meesten mondkapjes op, die af en toe af gingen voor een kop koffie of thee of om een lekker taartje, koekje of mandarijntje te eten.

Het project van deze Doe-Dag was het maken van een omslag van embossed koper voor een boekje.
Na een korte uitleg van Ingrid ging iedereen met embossinggereedschap, matjes, koperfolie en ijslolliestokjes aan de slag. Men kon kiezen uit een vooraf door de cursusleiding meegenomen voorbeeld of uit een eigen ontwerp.
Als gauw kon je een speld horen vallen omdat iedereen in zijn/haar eigen ontwerp was verdiept. Na de eerste pogingen kwam ook het gesprek weer op gang en werden de werkstukken van de anderen nauwkeurig gevolgd door Dorine en Ingrid. De techniek was niet echt moeilijk, maar wel intensief en overal was men ingespannen bezig om een zo mooi mogelijk resultaat te bereiken.

Na de lunch werd de laatste hand aan het ‘embossen’ gelegd en werden de werkstukken met zwavellever geoxideerd en aan de achterzijde opgevuld met epoxy. De A6 notitieboekjes werden vervolgens voorzien van een nieuwe kaft.

Het resultaat was mooi en meerdere mensen wilden nog wat oefenmateriaal mee naar huis nemen als voorbereiding op een kerst- of Sinterklaascadeau.

De resultaten van deze Doe-dag